Speedy Spin
Mellan Gamla & Nya Tiden

Av Niclas Fjellström, 10 Mars 1999
Speedy Spin har skrivit ett stort och viktigt kapitel i svensk travavels historiebok. Han blev en vägvisande milstolpe och levde på många satt i en brytningstid - han stod "med frambenen i vår moderna travsport och med bakbenen i den gamla" Hans härstamning är relativt "gammal" - speciellt på mödernet - men grenar på hans stamträd har vuxit sig starka i dagens travavel. Hans aktion och utrustning påminner om äldre generationers travare - men han lämnade mestadels en modern typ av tävlingshäst.

När han importerades 1973 var landets hingstpark ganska outvecklad, när han avslutade den svenska avelskarriären 1987, stod den i full blom. Han godkändes för avel i det gamla premieringsväsendet - men avkommebedömdes i det nya avelsvärderingssystemet. Speedy Spin blev landets förste Elithingst.
En hörnsten i KGB-bygget

Kurt-Gusten Bertmarks import av Speedy Spin 1973 kom att bli en av fem viktiga hörnstenar i bygget av en hingstdepå - idén som tagit form genom de första importerna Blaze Frost 1968, Express Rodney 1970 och The Prophet 1971 (svensk Championhingst 1980-81). Express Rodney blev en av de tongivande hingstarna i depån - bland annat som fader till "folkhästen" Express Gaxe - de övriga från KG:s egen aktiva period är Championhingstarna The Prophet, Dartmouth, Speedy Spin och Pershing.

Speedy Spin blev Championhingst 1983 och belade andraplatsen 1981, 1984 och 1985. Han var KG:s verklige älsklingshäst och favoritbilden, som "hovfotografen" Einar Andersson förärat honom, har alltid haft hedersplatsen på KGB:s kontor. KG hade lärt sig att leta upp hingstar i USA, som av olika skäl inte passade det amerikanska avelsmönstret, men som kunde antas vara lämpliga svensk avel. Express Rodney och Speedy Spin hade fått begränsade avelschanser i USA och hade inte tillräcklig "Early Speed" för unghästtävlandet "over there".

The Prophet var kapacitetsmässigt fullt i klass med topparna kullen (Lindy's Pride, Dayan med flera), men ansågs ha för udda stam för att få chansen på något större stuteri USA. Dessa tre avelshingstar hade egenskaper som istället kom till sin rätt i 80-talets svenska travsportmodell. KG hade utomordentlig hjälp detta bygge av Håkan Wallner, som nu hade USA som arbetsområde, ovärderliga kontakter och mycket "inside information" från branschen. Håkans näsa var lika utvecklad för goda affärer som för goda hästar...

Arton 2-årsstarter - och en 3-årssäsong i kullens elit

Eftersom tidighet inte är det mest utmärkande draget i Speedy Spin's förärvning, skulle man kanske inte tro att han själv startat i nämnvärd omfattning som 2-åring. Han gjorde dock 18 tvåårsstarter (3-6-3), men mötte bara undantagsvis de bästa kullen. Han vann detta år American National Stakes, men klev som 3-åring in i hetluften ordentligt och vann bland annat Hambletonian Preview (på nytt banrekord på Washington Park) och han segrade i två Invitational Trots.

Han var tvåa i Review Futurity och trea i Historic-Dickerson Stakes och Horseman Futurity. Speedy Spin löpte mycket hedrande - och till sin tränare Frank Ervin's stora belåtenhet - sina tre heats Hambletonian. Han blev 4:a-3:a- 3:a, slutsegrare blev Timothy T. (sedermera Elitloppsvinnare 1974-75) före Noble Actions halvbror Formal Notice och Flower Child. Speedy Spin blev slutlig fyra, trots att han slog Flower Child i två av heaten. Flower Child minns vi som förste utmanare till Ego Boy i det historiska Elitloppet 1972. Efter 3-årssäsongen fick Speedy Spin en begränsad chans 1971-1972 som avelshingst på det stuteri där han såg dagens ljus, Castleton Farm. Av detta kom egentligen inget fram av värde.

Speedy Spin med sin tränare/körsven Frank Ervin i en provstart före Hambletonian. Speedy Spin var - liksom många Speedy Scot-avkommor utrustad med armbågsskydd. Speedy Spin lämnade själv få hästar som behövde armbågsskydd - däremot kunde de behöva vikt for att utveckla sin aktion. Ibland kunde anlaget för passgång lysa igenom.

Stammen kraftigt rotad i dåtiden - men lever stark i framtiden


Speedy Spin's härstamning var typisk för sin tid - han var en son till den relativt unge Speedy Scot, som var den tidens tävlingsfantom och superhäst, men hade ett "gammalt" möderne. Speedy Spins moder Spinster Hanover var född 1952 och hennes fader Bill Gallon såg dagens ljus 1938. Åter till Speedy Scot. Han beskrevs i USA som hästen med Speed - Size - Power. Han gav ett oerhört kraftfullt intryck, både med sin ansenliga kroppshydda, sin framåtanda och sin mäktiga aktion - vilken krävde armbågsskydd på grund av det runda, höga framsteget. Detta kännetecken finns hos åtskilliga Speedy Scot-avkommor, till exempel Arnie Almahurst och Speed In Action (men inte hos hans främsta bidrag i aveln, Speedy Crown) samt de två bästa svenska importerna, Speedy Spin och Hoot Speed. De två sistnämnda blev de klart bästa förärvarna av det dryga dussinet söner till Speedy Scot som prövats i svensk avel. Av de övriga har AHAB:s Shiny Scot och Desert Night höjt sig över medelnivå. Speedy Scot var som sagt 1960-talets "vidunder". Han valdes till "Årets 2-åring" 1962 (19 starter - 14 segrar), han var Triple Crown-vinnare som 3-åring (plus Årets Häst alla kategorier och världsrekordhållare), och på 15 starter detta år segrade han i 13. Han var inte sämre som 4-åring (vann bland annat Roosevelt International/VM), då han på 14 starter segrade 12 gånger.

Speedy Scot - Speedy Crown och Arnie Almahurst i USA och Speedy Spin i Sverige

Speedy Scot förärvde sig klart bäst med döttrar till Star's Pride - sex av hans sju snabbaste avkommor var korsade så, exempelvis världsrekordhållarinnan Classical Way. Undantaget var - igen - Speedy Crown, vars morfader är Florican. Just Floricans förmåga att lämna utsökt "gait" med effektivt, relativt lågt framsteg, (jämför Pay Dirt med flera), är säkert den faktor som förklarar Speedy Crowns särart. Speedy Crowns helsyster Speedy Toe har som bekant lämnat den svenske Championhingsten Lindy's Crown och dennes 3/4-bror Shogun Lobell. Båda dessa har Star's Pride-söner som fäder, Lindy's Pride och Super Bowl. Ett observandum - det nya stjärnskottet i svensk avel, Alf Palema, är linjeavlad på Speedy Scot (3±3), vilket är ganska ovanligt.

Faderskapet till Speedy Crown - vilken i USA kallas "den störste av travsportens avelshingstar någonsin" - är Speedy Scot's stora gärning som förärvare. Detta är också den gren från honom som växer starkast i dagens och framtidens avel. Speedy Crown's insatser går egentligen inte att värdera, bara förbehållslöst hylla. Han har på hingstsidan starkast livskraft genom Speedy Somolli och vidare genom dennes son Baltic Speed till Valley Victory. Hans söner Armbro Goal och Crowning Point håller mycket god klass, men de kan inte mäta sig med Speedy Somolli.

I Sverige hade vi säkert haft en Championhingst i Crowntron (far till bland andra Queen L) om han fått leva. Utöver Speedy Somolli och Crowntron har Smokin Yankee lyckats väl här i Sverige (Elithingst), och vi kan säkert knyta höga förväntningar till Avelsföreningens Speedy Crown-son Giant Chill vars avelsstart är mycket lovande. I övrigt höjer sig Crown's Cristy, Why Not och Self Confident över de övriga. Totalt har över trettio söner till Speedy Crown godkänts för avel i Sverige.

Lika stor betydelse - minst - bedöms Speedy Crown ha som morfader. Han anses världen över för att vara särklassig i den rollen - och är den morfader som säkerligen passat bäst till hingstar med franskt blod. De mest kända svenska hästarna med denna kombination är Huxtable Hornline, Ata Star L och Peace On Earth.

Arnie Almahurst är den andre sonen av format i USA till Speedy Scot. I hans fall spelade temperamentet/hetsigheten honom många spratt, en egenskap som kan följas via hans döttrar till nästa led. För det är som morfader Arnie Almahurst fått sin stora revansch som avelshingst, trots söner som Florida Pro (fader till Sugarcane Hanover) och Arndon (fader till Pine Chip). I Sverige har två Super Bowl-söner, Super Arnie och Express Ride, Arnie Almahurst-döttrar som mödrar och båda har avsevärda framgångar i aveln - och båda lämnar ibland lite för mycket hetta... Super Bowl-sonen Probe har med Arnie Almahurst-sto lämnat stjärnstoet Simb Capi. Armbro Goal har två söner med Arnie Aalmahurst-mödrar Tap In och Harry's Bar.
Speedy Spin och hans systrar - vilken kvartett!

Om Speedy Spin's möderne skulle det gå att skriva en tjock bok! Vi får nöja oss med att nämna det i förbigående... Som tidigare sagts är inte detta ett möderne med typiskt amerikanskt snabb generationsväxling - vilket normalt sett är en grundförutsättning i skapandet av den moderna travhästen. Tvärtom - modern Spinster Hanover föddes för snart ett halvt sekel sedan och hon var 15 år när Speedy Spin föddes. Hennes fader Bill Gallon - som hos oss är mest känd genom sonen Ego Hanover - föddes 1938. Nästa hingst på moderssidan, Guy Abbey, kom till världen 1925, och han var 20 år när hans dotter, Speedy Spins mormoder The Old Maid, föddes.Trots detta har mödernet på några få generationer lyckats producera stjärntravare i dagens högt utvecklade sport. Speedy Spin och hans tre systrar Pompanette, First Love och Brief Romance måste räknas till några av travavelns intressantaste syskonskaror. En kort sammanfattning: Pompanette ligger bakom
hästar som Duenna (Hambletonian-vinnare), helbröderna Piggvar och King of the Sea (båda avelshingstar), Black And White (SM), avelshingsten Gift Box och dennes helsyster Juicy Details, Filet of Sole (Kentucky Futurity), världsrekordhållaren Crevette samt Dungeness (Menhammarägd hingst som lovar mycket med sina få första avkommor). Genom Pompanette har detta möderne grenat ut sig på ett imponerande sätt. First Love har lämnat A-premierade Netted och hon är mormoder till avelshingsten Speed Bowl. Brief Romance är mamma till avelshingstarna Brisco Hanover och Waymaker (Italien). Hon är mormor till toppstoet Babe Kosmos.
Speedy Spins huvud var vackert och uttrycksfullt med bred panna, kloka ögon och små, ädla öron med stor öronvinkel. Den bild som inledde artikeln var KG Bertmarks favoritbild (tagen av Einar Andersson) på sin älsklingshäst. Visst kan man bakom denna bild ana en hingst med ett särklassigt temperament! Han utvecklade starka maskulina drag i nacke och kroppsvolym/muskulatur med sin ålder. Bilder på honom som ung visar en mycket elegant hingst med stort djup och vackert, nästan ädelt huvud. Till hans exteriöra svagheter hör den vinklade hasen och att han var något knipt under framknät.

Avelsvärderingsnämndens exteriöra beskrivning
1986-11-06

"Manke 161 cm - kors 161 cm. Maskulin, långlinjerad hingst med vackert huvud, något grovt ansatt, välvd hals. Hög manke, djupa liggande bogar. Väl musklat, rakt kors. Något intåad höger fram. Vinklad has. Taktmässiga, korrekta rörelser."
God fertilitet - och passgångaranlag

De tre närmaste stona i Speedy Spins möderne har visat hög fruktsamhet, hög startprocent och en stor andel vinnare. Denna vitalitet kännetecknade också Speedy Spin. Modern Spinster Hanover utmärkte sig på tävlingsbanan. Hon vann bland annat Campbell House Trot och noterade raden 15-3-2 på 26 starter. Hon måste ha haft det vi kallar segerinstinkt! Hennes mor The Old Maid lämnade 13 vinnare på 14 födda föl, bland dem tre avelshingstar i passgångaraveln - Dancer Hanover, Thorpe Hanover och Bachelor Hanover. Spinster Hanover var en "trotter" och avlad för att bli det - men 10 av hennes syskon har tävlat som pacers och de har avsiktligt avlats för det. Utan tvekan måste The Old Maid ha haft anlag för passgång, eftersom man så medvetet försökt få fram pacers. Anlaget kommer från hennes farmoder Abbacy, som är den enda grenen inom tre generationer i hennes stam, som tävlat som passgångare. Pompanettes dotter La Pomme Souffie (e. Nevele Pride) har passgångarrekord och har med framgång använts paceraveln, där hon bland annat lämnat avelshingsten French Chef och ytterligare fem under 2:00 (1.14,6).

Började med två derbyvinnare!

1977 hade Speedy Spin sin debutkull på banan. Visst fick vi se en handfull fina 3-åringar - till exempel Papageno, Mondial, Clubert och norskfödde Baron Bunter - men ännu inga indikationer på en blivande Championhingst. Detta mönster följer Speedy Spin längre fram. Hans avkommor blommar som regel ut som 4-åringar och de blommar länge! Typiskt är också att hans döttrar inte alls ligger på samma nivå som sönerna, men de har trots det spelat en viktig roll aveln - mer om det längre fram.

1978 blev ett riktigt genombrottsår för Speedy Spin! Han lyckades att sin första kull pricka in två derbyvinnare; Spinoon i Sverige och Baron Bunter i Norge. I det svenska derbyfältet startade fyra hingstar och Speedy Spin tog en dubbel med Spinoon (u. Erva Noon) och outsidern Speedy Kim. Clubert tog sjättepriset, medan favoriten och kvalvinnaren Earthas Spin hade en mindre lyckad dag. Senare på året segrade Papageno i S:t Leger och i Rondens Ranking för året belade Speedy Spin-avkommor 1:a, 2:a, 5:e och 6:e platserna!

Början av 80-talet - Speedy Spins storhetstid

Året därpå hade Speedy Spin ännu en Derbyseger på gaffeln - men en ful påkörning hindrade Speedy Herman/Sven Österblom från sitt livs triumf. Ekipaget tog dock revansch genom att vinna Nordiskt 4-åringspris och S:t Leger. Åttiotalets början präglades av tre avkommor - Speedy Min och helbröderna Speedy Magnus och Speedy Fly. Speedy Min vann SM 1980 och blev tvåa i Elitloppet året därpå. Sonen till Minerva fick senare chansen som avelshingst i Avelsföreningens regi.

Betydligt tidigare anlag visade Speedy Fly, som 1981 blev Europas snabbaste 3-åring genom tiderna - samma år som hans helbror Speedy Magnus noterade europarekord för 4-åringar. Arne Bernhardssons båda Speedy Spin-söner hade under några år nästan osannolika framgångar.

Speedy Fly - som var den Stora Talangen och den klassigare av de båda - vann som 3-åring Färjestads Nordiska 3-åringspris och Treårsstjärnan i Gävle på Europarekordet 1.15,3a. Han vann Sprintermästaren året därpå - även nu på nytt europarekord, 1.14,la. Tidigare rekordet hade brodern Speedy Magnus! Speedy Fly vann sitt Derbykval, men en allvarlig skada tvingade honom att sluta tävla strax före Derbyt.

Speedy Magnus hade en senare utvecklingskurva, men kvalade in till Derbyt. Som äldre vann han Finlandia Race, Hugo Åbergs Memorial, Solvallas Jubileumspokal, Axel Jensens Minneslopp, Svenskt och Nordiskt Mästerskap med mera. Speedy Magnus blev Speedy Spins snabbaste och vinstrikaste avkomma. Speedy Magnus är ett bra exempel på den lättare, käcka typen av travare som Speedy Spin också lämnade. Den "vanligare" sorten var annars större, robustare och nästan "mäktig".

Vid denna tid kom några duktiga döttrar till honom fram - Jasmine Spin vann Enoch Karlssons Minneslopp, 2-åriga Bolets Anna (sedermera mor till Cinnober F.C., 3-årsrek. 1,14,Oa) deltog i Uppfödningslöpning, Spin d'Amour startade som nästfavorit Stochampionatet och Sessan Spin vann Stora 3-åringsprisets Stoavdelning 1984. Sessan Spin har även lyckats i aveln, hon är bland annat mor till den kapable och snabbe S.S.Lopeside (Quick Pay). Spinova segrade i Kriterieconsolation. En del äldre hästar visade att Speedy Spins avkommor gärna tävlar länge och bra. Gissle vann en lång rad "halvstora" lopp - Ådalspriset, Gösta Bergengrens, Silverörnen, Gävle Stora Pris och han var tvåa i SM efter Speedy Magnus. Speedy Gaxe vann bland annat Mullers Memorial och Rommeheatet.

Som för nästan alla hingstar, mattades framgångarna för Speedy Spin när han blev äldre. Konkurrensen bland avelshingstarna hade blivit stenhård i mitten av 80-talet och huvudaktörer på avelsscenen blev Quick Pay, Tibur, Pershing, Count's Pride och Zoot Suit - alla blivande Elithingstar. Alla verksamma under ett skede som måste anses vara den mest expansiva i vår travavels historia, mätt i termer av avelsframsteg. Hästarnas grundtalang och "gait" (gångart) utvecklades mycket under denna period, och en hingst som Speedy Spin kan i det perspektivet anses vara något "omodern" - men just hans förmåga att lämna tuffa, rejäla hästar med gott psyke och nästan livslång utveckling har blivit en betydelsefull pusselbit i dagens utpräglade avel på "Early Speed". I sina två sista svenska kullar (födda 1986-87) lämnade Speedy Spin tre miljonärer - Leroy Broline 1.13,5a/1,3 mkr (inkvalad i Kriteriet), Speedy Bone l.13,3a/1,6 mkr och Gin Spraket *1.13,7a/1,4 mkr samt en dansk Derbyfavorit i Nolo Spin. Hedervärt!
Egenskaps- och korsningsmönster

Vi kan först konstatera att det svenska stomaterialet på 70- och 80-talet var ganska "inhomogent", och av det skälet skiktar inte olika korsningsalternativ ut sig som det gör idag. När det gäller blodslinjer kan man dock se en del mönster - Speedy Spin har en hel del lyckade möten med franskt blod, hans två bästa söner, helbröderna Speedy Fly och Speedy Magnus har Nisard som morfader. Hans bästa dotter, Sessan Spin (43 segrar), har ett Toreador II-sto som moder, och bland hans 100 vinstrikaste avkommor har 15 franskt blod hos morfadern, vilket jämförelsevis är en ganska stor andel.
Vinstrikast och framgångsrikast döttrarnas produktion är Paparazzy (e. Quito de Talonay)
och hans främste son i aveln, Speedy Fly, har lämnat sin klassigaste avkomma, Emma Gee San, med Tibur-stoet Pixie.

Logiskt sett borde ston med Florican-blod passa bra till Speedy Spin och flera av hans bästa ättlingar är mycket riktigt korsade så, till exempel Caesar Spin, miljonärskan Spinoni och Speedy Paul. Morfäder från Star's Prides hingstlinje har också passat bra till Speedy Spin - Speedy Bone, Kevin Broline, Speedy Magnum, Nimble One, Jaspin Pride, danske Nolo Spin och de norska helsyskonen Cherie's Boy och Cherie's Girl är exempel på detta. Flera Iran Scott-döttrar - Virana, Otti Iran, Stena Express, Jolly Iran med flera har fungerat bra tillsammans med Speedy Spin.

När det gäller egenskaper har Speedy Spin präglat sin avkomma tydligt på flera sätt, inte minst exteriört och mentalt. Han själv var ju en maskulin individ med mycket massa och, trots det, elegans. Hans vackra huvud och exteriöra typ gick oftast i arv. En något sent utvecklad kroppshydda över medelstorlek i kombination med en viss brist på "Early Speed" gav hästar som började starta relativt sent och som hade motsvarande förskjutning av kulmen i karriären. Avkommorna kom till sin rätt som 4-åringar och senare, men det finns givetvis undantag från den regeln. Det var aldrig någon större idé att skynda på en Speedy Spin-häst. Fick de den tid de behövde för att utveckla både kropp och aktion, blev de som regel bra och kunde tävla länge. Många unghästar har behövt vikt för att hitta sin aktion. Ibland har anlaget för passgång skymtat. I typen och blodet ligger också att de klarade att tävla över längre distanser. Ättlingarna har oftast en rund framaktion - men ej så rund som många Speedy Scot-hästar. Få har behövt armbågsskydd.

Vi har tidigare konstaterat att Speedy Spins söner tävlat klart bättre än döttrarna. Av hans 25 vinstrikaste är endast tre stycken ston. 11 av de 50 "rikaste" - och 21 av de 100 - ger vid handen att det går en bra dotter på fem bra söner... I detta avseende har flera av hans yngre kollegor branschen (främst Quick Pay och Pershing) visat betydligt bättre fördelning. Denna egenskap är säkert avgörande för en "modern" förärvare. Av Valley Victory's 20 mestvinnande avkommor är hälften ston!

"En gudomlig häst"

Omdömet kommer spontant från Arne Andersson - hingsthållare åt Speedy Spin 1976-1977. 1977 betäckte hingsten 130 ston - naturligt! Året därpå föddes 96 föl.

- En gudomlig häst, jag har aldrig haft någon med liknande temperament! Han var hundraprocentig, gjorde allt jag ville och begärde av honom.

Speedy Spin stod under många år på Skråmsta (1973-1975, 1978-1983), och han gav utan tvekan Skråmsta en plats på kartan.

- En otroligt snäll hingst, som gjorde vårt jobb lättsamt, säger Carina Dahling på Skråmsta. Det enda han inte var bra på, var att dra släde i snön! Han lade sig ned och protesterade med att skrika som en stucken gris!

På Skråmsta betäckte han ett år 164(!) ston naturligt, med 98 föl som resultat. Vissa dagar måste Speedy Spin betäcka 5 gånger - men han var verkligen både villig och fertil! Det var till och med så, att han var så inriktad på naturlig betäckning att han fungerade dåligt med semin. Speedy Spin tjänstgjorde 1984-1986 på Broline och från 1987 till 1992 i Italien. Där fick han för övrigt 18 föl 1993, "gjorda" när Speedy Spin var 25 år. Efter 1981 hade Speedy Spin svårt att hålla uppe procenten vid levande föl. Den varierade mellan 27% (1982) och 50%. Om det hade samband med en resa till Tyskland, där han tappades på sperma efter avelssäsongen 1981, går väl aldrig att få svar på.

Åtta söner har fått chansen i aveln

Speedy Spin går inte till historien genom sina söner. Det liknar mest historien om "Tio små negerpojkar", eller åtta avelsgodkända hingstar om ni så vill... Speedy Herman dog tidigt, Speedy Gaxe och Speedy Magnus klarade inte avkommebedömningen, och så var de bara fem... Spinoon verkade aldrig i Sverige (Tyskland), Shaker togs självmant ur avel 1992 och Speedy Fly och Speedy Min är döda - den senare utan att övertyga i aveln - och så var de bara en. Denne ende, Joe Spin, har inte heller lyckats (53 avkommor, index 99) - så var det med den "historien".

Den klart främste av sönerna är Speedy Fly - han var ju också den av Speedy Spin's söner som visat störst talang och tidighet. Ser man på Speedy Fly's språngrullor, kan man snabbt konstatera att han egentligen aldrig fick en vettig chans i aveln, därtill var stomaterialet som helhet för enkelt. Ett öde som han inte bara delar med de andra Speedy Spin-sönerna - det tillhörde helt enkelt det vanliga för svenskfödda hingstar under denna tiden. När Speedy Fly fick sin enda chans med toppstoet Pixie, lämnade hon sin bästa avkomma, Emma Gee San *1.13,9a/1,9 miljoner kronor. Speedy Fly har lämnat ytterligare tre miljonärer, Let Me Fly, Bolets Pegasus och Flaque samt en stor andel utmärkta "brukshästar". Han tilldelades värdebokstaven AB.

Speedy Min lämnade charmanta Gina Roy - vinnare av Drottningens Pokal och Stochampionatet - när han fick chansen med klassiga Una Roy. Sonen Sebastian Bob (1.13,7a/3,9 mkr) har tjänat mycket utomlands.

Döttrarna - en klart bättre historia!

Vi kan alltså konstatera att Speedy Spin's söner i stort inte lyckats, främst för att de korsades med ett enkelt stomaterial, utan de egenskaper som måste till i dagens travsport - tidighet i både kropp och travanlag. Speedy Spin-döttrarna har fått chansen till sådan egenskapskomplettering när det fått "moderna" hingstar som avelspartners. Vi kan därmed se en hel del tävlingshästar idag, där de utpräglade Speedy Spin-dragen blir en värdefull pusselbit. Vi känner igen tre hästar med Speedy Spin-mödrar som tävlat i Europaeliten. Paparazzy (e. Quito de Talonay u. Wind of Desert) har tävlat i den allra översta eliten. Finske Express First (e. Express Ride u. Brisera) och Kramer Cash (e. Super Bowl u. Kramer Spin) höll väl inte samma klass - men är helt klart utmärkta hästar.

När man studerar de svenska döttrarna till Speedy Spin blir en sak tydlig - har ett sto lämnat en utmärkt avkomma, lämnar hon gärna en eller ett par till! Kramer Spin har utöver Kramer Cash lämnat Kramer Lyx och senare två bra döttrar i USA. Och så har hon lämnat Kramer Lyx' helsyster Kramer Samba - mor till världsstjärnan Mr Lavec (Speedy Somollis vinstrikaste son)! Helt välförtjänt blev hon utnämnd till Elitsto.

Av andra Speedy Spin-döttrar har Speeda Nibs (1.15,6a/489.170:-) lämnat miljonären King Leopold, Mr Jean och Je T'Aime Hornline. Jane Express är mor till miljonärerna Kevin D. och Don Active, Arapasha har sönerna Otto Nevele och Otto Freight, Canourous Neigh ser Tangata Manu och Cabo da Roca som sina bästa. Nancy Spin har de fina döttrarna Nancy Pay, Can Can Tim och Bianca Tim och norska Inka Spin har blivit legendarisk genom sina båda Derbyvinnare, stoet Zoot Spin och Mr Moxy (avelsgodkänd i Sverige). Winda Spin (27 segrar) är mamma till Little Brown Jug, One Moment Later och den segerrike Translater. Hennes helsyster Rose Spin 1.15,4/520.500:-är mamma till Rozzo du Gazeau. Spinni Loss har lämnat helsystrarna Lina Loss och Barina Loss med flera.

Av övriga Speedy Spin-döttrar kan Bolets Anna (Cinnober F.C. 3,1.14,0a), Livia (miljonären Germanicus Patriot), Mai Kai (Mai Michelle 1,7 mkr - vinnare av Sto SM 1993), Speonilla (Picaroon 1,3 mkr), Speedy Pop (Flywheels 1,2 mkr) och Regina Spin (Re Nevele 1,6 mkr) nämnas. Ett av de bästa 3-årsstona under 1998, Rydens Randy har Speedy Spin-dottern Handy Nibs som mamma.

Några tydliga korsningsmönster som passat speciellt till Speedy Spin-döttrar är svåra att skönja. Möjligen kan man säga att nästan alla Nevele Pride-sönerna lämnat bra, till exempel My Nevele (Re Nevele, Otto Nevele, Magnus Spin), Express Pride (King Leopold, finske Philip H och Brenda Walsh), Snack Bar (Picaroon, Lina Loss), Pershing (Flywheels. Little Brown Jug, Tangata Manu, Pegasus Broline) och Zoot Suit (derbyvinnnaren Zoot Spin). Med franska hingstar har som tidigare sagts döttrar lämnat toppar som Paparazzy och Mr Moxy.

Man glömmer fort!

Tiden går så fort - det är lätt att glömma hur starkt Speedy Spin påverkade sporten/aveln för 15-20 år sedan. Med snabba generationsintervall kan en sådan tidsperiod omfatta flera hästgenerationer. Speedy Spin's egenskaper passade in bra då, och kan - rätt utnyttjade - vara värdefulla passbitar i dagens avel. Nu för hans döttrar i första hand detta arv vidare, och de har totalt sett gjort mycket gott i aveln när de parats med - enkelt uttryckt - moderna hingstar. Motsvarande chans till egenskapsförstärkning kan man inte säga att Speedy Spin-sönerna fick. Det borde dock finnas möjligheter för de bättre döttrarna till Speedy Spin-sönerna att nå goda resultat med genomtänkta hingstval.

Om jag skulle "tvingas" formulera tre honnörsord om Elithingsten Speedy Spin för att beskriva det bästa hos honom, skulle jag välja Temperament, Typ och Vitalitet.

Av Staffan Philipsson