Lemomite
1932
e: Volomite u: Lema Moko
ue: Moko
Tillbaka
Lemomite var en import från USA som hamnade på Nöbbeelövs Stuteri. Hon togs som dräktig till landet med en på sin tids bästa hästar Guy Abbey, och resultatet blev den oförglömliga Lime Abbey.

Ägaren till Nöbblöv, landstingsmannen Anders Ericsson, en mäktig gestalt inom lantbrukeriet och en dess bästa tillsyndare, var känd i hela landet för sin ardenneruppfödning. Då han var en framsynt man så räknade han med att jordbruket snart skulle vara helt mekaniskt och hans ardenneruppfödning skulle bli mindre lukrativ. Därför hade han redan 1935 av byggmästare Billberg köpt det utmärkta stoet Iva Hanover. När han erbjöds att köpa Lemomite – och rykten sa att priset var så högt som 30 000 kronor, Ericsson lär ha sagt att den siffran inte låg långt ifrån sanningen – och Spensa slog han till och ett nytt storstuteri var på väg att födas.

Lime Abbeys tävlingskarriär var enastående. Den enda plumpen i protokollet var väl i Uppfödningslöpningen där en galopp hindrade henne från att vinna detta lopp och på så sätt även vinna alla klassiska lopp.
Sveriges första seger i  Skandinaviska Mästerskap svarade hon för i Oslo 1945.

Lime Abbey sattes tidigt i aveln och blev naturligtvis en succé. Den ena bra tävlingshästen efter den andra kom undan henne. Bäst var Lord Abbey, vinnare av Grand Prix för fyraåringar och Earl Abbey, vinnare av samma lopp och bäst av sin årgång. Derbyt förlorades genom en startgalopp.
Bra sto efter Lime Abbey förde Lokomites blod vidare och hon gav även en primerad hingst vid namn Duke Abbey.

Lemomite gav själv som fölsto två bra avelshingstar, de inte helt okända Lion Scott och Lord Scotch. Bland stona utmärkte sig Lime Flash som lämnade Derbyvinnaren Lola Will och storstjärnan Avita.